Γυμνάσιο Αθικίων Αρχική Σελίδα !!!
Με αφορμή την πολύ μεγάλη απήχηση του Facebook στους ανήλικους χρήστες, την αλόγιστη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων και φωτογραφιών των ίδιων αλλά και τρίτων στον εν λόγω ιστοχώρο, αλλά και τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Γραμμή Καταγγελιών Παράνομου Περιεχομένου SafeLine για ραγδαία αύξηση των καταγγελιών που αφορούν στην ιδιωτικότητά μας, η δράση Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr, παρουσιάζει έναν νέο, μίνι οδηγό ασφάλειας, με τίτλο «Facebook Check».
Ο οδηγός έχει ως στόχο να βοηθήσει τους χρήστες της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης ώστε να διαχειριστούν το προφίλ τους ορθά και με κριτική σκέψη, καθώς ολοένα και περισσότεροι χρήστες δημιουργούν λογαριασμό στο Facebook, χωρίς να είναι επαρκώς ενημερωμένοι για τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό.
Facebook Check
Ξέρεις καλά όλους τους «φίλους» σου;
Διατήρησε τον έλεγχο: Χρησιμοποίησε τις «Συντομεύσεις απορρήτου» του Facebook (επάνω δεξιά στη σελίδα) για να περιορίσεις την πρόσβαση στο προφίλ σου και στο περιεχόμενο που δημοσιεύεις μόνο για τους πραγματικούς φίλους σου, και να ελέγχεις ποιοι θα μπορούν να έρθουν σε επαφή μαζί σου («Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου;», «Ποιοι μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου;»). Χρησιμοποίησε τη δυνατότητα δημιουργίας επιμέρους λιστών! Ακόμα, καλύτερα: αποδέξου ως «φίλους» σου μόνο εκείνα τα άτομα που γνωρίζεις πολύ καλά!Να είσαι υποψιασμένος/η: Αν λαμβάνεις «αιτήματα φιλίας» από άτομα που δε γνωρίζεις, έλεγξε ενδελεχώς τα άτομα αυτά, πριν αποδεχτείς την πρόσκληση. Έχε πάντα κατά νου ότι μπορεί να μην είναι στην πραγματικότητα αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι. Ανάφερε: Εάν κάποιος σε παρενοχλήσει στο Facebook, μην απαντήσεις. Μείνε ήρεμος/η, κράτησε τις αποδείξεις και ανάφερε, μπλόκαρε, ή διέγραψε από τους «φίλους» σου το άτομο που σε παρενοχλεί, ακολουθώντας τα εξής βήματα:
1. Πήγαινε στο προφίλ που θέλεις να αναφέρεις.
2. Κλίκαρε το εικονίδιο που θα βρεις δίπλα από τη φωτογραφία προφίλ και επέλεξε «Αναφορά/Μπλοκάρισμα», από όπου μπορείς να ολοκληρώσεις τις ενέργειές σου. Μπορείς να παρακολουθείς την πορεία της αναφοράς που έχεις υποβάλλει χρησιμοποιώντας τον «Πίνακα Υποστήριξης» («Support Dashboard»), ο οποίος επιπλέον θα σε ειδοποιήσει όταν ληφθεί απόφαση γι’ αυτή την αναφορά. Αν διαγράψεις ένα «φίλο» σου, αυτός δε θα ειδοποιηθεί για την ενέργειά σου αυτή! Οπότε, μη διστάσεις!
Ποιος μπορεί να δει τι κοινοποιείς στο Facebook;Επίτρεψε μόνο στους «φίλους» σου να βλέπουν τα πάντα!1. Κλίκαρε το εικονίδιο με το γρανάζι επάνω δεξιά.
2. Επίλεξε «Ρυθμίσεις απορρήτου».
3. Επίλεξε «Ποιοι μπορούν να δουν το περιεχόμενό μου;».
4. Επίλεξε «Φίλοι» από το μενού που εμφανίζεται στα δεξιά για όλες τις ρυθμίσεις.
Βεβαιώσου ότι δεν μπορεί να σε βρει κανείς σε μια δημόσια μηχανή αναζήτησης!
1. Κλίκαρε το εικονίδιο με το γρανάζι επάνω δεξιά.
2. Επίλεξε «Ποιοι μπορούν να με αναζητήσουν;».
3. Αποεπίλεξε «Θέλετε οι άλλες μηχανές αναζήτησης να οδηγούν στο Χρονολόγιό σας;» και πάτησε το κουμπί «Επιβεβαίωση».(Τα προφίλ των χρηστών κάτω των 18 ετών αποεπιλέγονται αυτόματα για σύνδεση με τις μηχανές αναζήτησης)
Διατήρησε τον έλεγχο των εφαρμογών σου
1. Κλίκαρε το εικονίδιο με το γρανάζι επάνω δεξιά.
2. Επίλεξε «Ρυθμίσεις Λογαριασμού».
3. Επίλεξε «Εφαρμογές» από το αριστερό μενού.
4. Από τη λίστα «Εφαρμογές» που χρησιμοποιείς, αφαίρεσε τις εφαρμογές που δε χρειάζεσαι, κλικάροντας στο όνομα αυτών και επιλέγοντας «Κατάργηση εφαρμογής».
Παρακολούθησε τι συμβαίνει στο χρονολόγιό σου
1. Το χρονολόγιό σου δείχνει όλες τις δημοσιεύσεις σου.
2. Μπορείς να τροποποιήσεις ή να διαγράψεις δημοσιεύσεις από το χρονολόγιό σου.
3. Μετακύλισε το ποντίκι σου επάνω δεξιά σε μία δημοσίευσή σου για να εμφανιστεί το εικονίδιο «βελάκι προς τα κάτω» και κλίκαρέ το για να επεξεργαστείς, να αποκρύψεις από το χρονολόγιο, ή να διαγράψεις τη δημοσίευση αυτή.
Να θυμάσαι, ωστόσο, πως συχνά οι «φίλοι φίλων» μπορούν επίσης να δουν ποιον και τι επισημαίνεις με ετικέτα (tag).
1. Το Facebook ζητά τα αληθινά σου στοιχεία κατά την εγγραφή, άρα δεν είσαι ανώνυμος/η. Σκέψου προσεκτικά πριν «ανεβάσεις» μια φωτογραφία, με ποιον τη μοιράζεσαι. Θέλεις να τη δουν και άγνωστοι;
2. Εάν μπαίνεις στο λογαριασμό σου μέσω «έξυπνης» κινητής συσκευής, ενδέχεται να δίνεις τα στοιχεία της γεωγραφικής σου τοποθεσίας, χωρίς να το συνειδητοποιείς.
3. Το Διαδίκτυο δεν ξεχνά ποτέ. Το περιεχόμενο που δημοσιεύεις online μπορεί να αντιγραφεί, να αποθηκευτεί ή και να παραποιηθεί, παρόλο που προηγουμένως μπορεί να το έχεις διαγράψει.
4. Έχε πάντα στο νου, ότι το περιεχόμενο που αναρτάς δεν παραμένει πια στον έλεγχό σου! 5. Ποια είναι η πρώτη εντύπωση που δίνει το προφίλ σου; Μήπως κάποιες φωτογραφίες ή δημοσιεύσεις (π.χ. από ένα πάρτι) θα μπορούσαν τώρα ή στο μέλλον να σε φέρουν σε δύσκολη θέση και να σου δημιουργήσουν προβλήματα στη σταδιοδρομία σου;
Οι δικές μας φωτογραφίες μας ανήκουν!
1. Όταν δημοσιεύεις ή κοινοποιείς οποιαδήποτε φωτογραφία ή βίντεο online όπου απεικονίζονται άλλα άτομα (ακόμα και εάν εμφανίζεσαι κι εσύ μαζί τους), πρέπει προηγουμένως να έχεις ζητήσει τη συγκατάθεση όλων αυτών των ατόμων.
2. Εάν δεν επιθυμείς να δημοσιοποιηθεί μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεσαι, ζήτησε από το άτομο που την «ανέβασε» να τη διαγράψει.
3. Χρησιμοποίησε τη δυνατότητα να αναθεωρείς τις δημοσιεύσεις στις οποίες οι άλλοι σε προσθέτουν με ετικέτα (από τις «Ρυθμίσεις Απορρήτου», επιλογή «Ποιοι μπορούν να δουν το χρονολόγιό μου» «Αναθεωρείστε όλες τις δημοσιεύσεις και το περιεχόμενο στο οποίο έχετε προστεθεί με ετικέτα»). Εάν θέλεις να αφαιρεθεί η ετικέτα σου από μια φωτογραφία, επίλεξε «Αναφορά/Αφαίρεση ετικέτας» κάτω από τη φωτογραφία αυτή. Η φωτογραφία εμφανίζεται ακόμα κανονικά στο χρονολόγιο του «φίλου» σου που τη δημοσίευσε, στην αναζήτηση, και πιθανώς και σε άλλα σημεία του Facebook.Διατήρησε τον έλεγχο των δημοσιεύσεών σου!
Πώς να δημιουργήσεις μια λίστα «φίλων»
1. Από την αρχική σελίδα, μετακύλησε το ποντίκι σου δεξιά από το μενού «ΦΙΛΟΙ» που θα βρεις στην αριστερή μπάρα για να εμφανιστεί η επιλογή «Περισσότερα». Κλίκαρέ τη.
2. Στη συνέχεια επίλεξε «Δημιουργία Λίστας».
3. Ονόμασε τη λίστα.
4. Γράψε τα ονόματα των «φίλων» σου (όπως αυτά εμφανίζονται στο Facebook) που θέλεις να προσθέσεις στη λίστα.
5. Επίλεξε «Δημιουργία».Η νέα λίστα θα εμφανίζεται πλέον στις επιλογές, κάθε φορά που θα προσθέτεις νέους «φίλους».
Διαχειρίσου τις λίστες των φίλων σου
1. Επίλεξε μια λίστα «φίλων».
2. Κλίκαρε την επιλογή «Διαχείριση λίστας» (επάνω δεξιά στην οθόνη σου).
3. Η επιλογή «Επεξεργασία λίστας» σου επιτρέπει να προσθαφαιρείς «φίλους» στη λίστα.
4. Κλίκαρε στο μενού «Σε αυτή τη λίστα» και επίλεξε «Φίλοι». Διάλεξε ποιους θέλεις να προσθέσεις στη λίστα, κλικάροντας επάνω στη φωτογραφία τους.
5. Αντίστοιχα, κλίκαρε επάνω στη φωτογραφία ενός ήδη καταχωρημένου «φίλου» για να τον αφαιρέσεις από τη λίστα.
6. Κάνε κλικ στο κουμπί «Τέλος» που θα βρεις κάτω-κάτω στη λίστα των «φίλων» σου για να ολοκληρώσεις την επεξεργασία.
Πώς μπορείς να απενεργοποιήσεις το λογαριασμό σου Αν αποφασίσεις να απενεργοποιήσεις το λογαριασμό σου στο Facebook, το προφίλ σου δε θα διαγραφεί, απλά θα ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του. Δε θα μπορεί κανείς να σε αναζητήσει και δε θα εμφανίζεσαι πια στις λίστες των «φίλων» σου.
1. Κλίκαρε το σύμβολο με το γρανάζι επάνω δεξιά.
2. Επίλεξε «Ρυθμίσεις Λογαριασμού».
3. Επίλεξε «Ασφάλεια» (από το αριστερό μενού).
4. Επίλεξε «Απενεργοποιήστε το λογαριασμό σας».Όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες του λογαριασμού αποθηκεύονται και μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή.
Πώς μπορείς να διαγράψεις μόνιμα το λογαριασμό σου
1. Κλίκαρε το σύμβολο με το γρανάζι επάνω δεξιά.
2. Επίλεξε «Βοήθεια».
3. Πληκτρολόγησε «Πώς μπορώ να διαγράψω οριστικά το λογαριασμό μου;» και ακολούθησε τις οδηγίες που δίνονται για να υποβάλλεις το αίτημα.
Προσοχή! Ο λογαριασμός σου στο Facebook θα απενεργοποιηθεί για 14 ημέρες και στη συνέχεια θα διαγραφεί μόνιμα, εάν δεν κάνεις χρήση του εντός του διαστήματος αυτού.
Αν έχεις συναντήσει σελίδες στο Διαδίκτυο που σε σόκαραν ή σε έκαναν να νιώσεις άβολα…
Αν υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να σε προσβάλουν και να σε γελοιοποιήσουν μέσω Διαδικτύου…
Ή αν πολύ απλά θέλεις να μιλήσεις σε κάποιον για μια δυσάρεστη διαδικτυακή εμπειρία σου…
Μπορούμε να σε βοηθήσουμε!
Στο τηλέφωνο 800 11 800 15 (9:00-15:00) και στο email:help@saferinternet.gr μπορείς ανώνυμα και χωρίς χρέωση να ζητήσεις πληροφορίες και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με την ζωή σου στους εικονικούς κόσμους.
Γραμμή Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ - Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου
Μονάδα Εφηβικής Υγείας, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών
1. ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ video
2. Ασφαλής Χρήση Ιντερνετ για παιδιά & νέους (GREEK) video
3. Βάλε τέλος στην παρενόχληση ! video
Copyright © 2014
Safer Internet Hellas
πηγή : Safer Internet Hellas αναρτήθηκε από : Μ. Ποντικάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου