Οι μαθητές της Γ' τάξης του Γυμνασίου Αθικίων πραγματοποίησαν τριήμερη εκδρομή στη πόλη των Ιωαννίνων από 6 έως 8 Μαρτίου 2014, με συνοδούς καθηγητές τον κ. Καραγιάννη Χρήστο και την κα. Δακίδη Βασιλική.
Η εκδρομή μας με προορισμό τα Γιάννενα, την πόλη των αργυροχρυσοχόων και των ασημουργών, ξεκινά το πρωί της Πέμπτης στις 7:30 πμ έξω από το Πνευματικό Κέντρο Αθικίων όπου μας περιμένει λεωφορείο του Alkyonis Travel με οδηγό τον κ. Γιώργο.
στο φέρρυ-μποτ για το Αντίριο...
με θέα την γέφυρα Ρίου-Αντίριου...
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας αραιές στάλες βροχής μας συνοδεύουν κάνοντας τα τοπία που συναντούμε να φαντάζουν ακόμη πιο όμορφα.
κάποιοι βρήκαν ευκαιρία να κάνουν μασάζ...
Η βροχόπτωση όμως σταματά εντελώς όταν φτάνουμε στην Άρτα για να επισκεφθούμε ένα απο τα πιο γνωστά μνημεία της, το ξακουστό και θρυλικό γεφύρι της. Περπατώντας επάνω στο γεφύρι της Άρτας στο ποταμό Άραχθο, φέρνουμε στη μνήμη μας το ξακουστό θρύλο που το συνοδεύει ενώ ταυτόχρονα θαυμάζουμε το ασύγκριτο μνημείο αρχιτεκτονικής και το φυσικό τοπίο που το περιβάλλει.
Το ταξίδι μας προς τα Ιωάννινα συνεχίζεται και επόμενος προορισμός μας είναι το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας- Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη, μόλις δώδεκα χιλιόμετρα έξω από την πόλη των Ιωαννίνων, στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, στην περιοχή Μπιζάνι. Τα κέρινα ομοιώματα, ενταγμένα σε σκηνικά που αναπαριστούν την εποχή τους, χωρίζονται σε τρεις θεματικές ενότητες: α)προεπαναστατική περίοδος β) γεγονότα του 1821 γ) Β΄παγκόσμιος πόλεμος. Υπάρχει και μια τελευταία ενότητα που περιλαμβάνει αναφορές στο Βυζάντιο και την Αρχαία Ελλάδα. Μία πραγματικά εμπνευσμένη περιήγηση στην Ιστορία της Ελλάδας και τους αγώνες της με έργα σε φυσικό μέγεθος από την Ελληνική Ιστορία και μυθολογία.
οι εντυπώσεις μας...
έξω από το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων...
Σημείο αναφοράς της πόλης αποτελεί το κάστρο των Ιωαννίνων, κτισμένο σε μικρή βραχώδη χερσόνησο στη δυτική όχθη της λίμνης Παμβώτιδας. Επάνω από την κεντρική πύλη, στο τέλος της οδού Αβέρωφ, διακρίνουμε το οικόσημο του Αλή Πασά στον οποίο οφείλεται η σημερινή μορφή του κάστρου αφού εκείνος το ξαναχτίζει το 1815 σχεδόν εκ θεμελίων. Τα στενά του δρομάκια μας οδηγούν στο λόφο που βρίσκεται το τζαμί του Ασλάν Πασά, λίγο πιο κάτω το γνωστό Σουφαρί Σαράϊ και η Τούρκικη βιβλιοθήκη που κτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα. Αφήνοντας τη βόρεια ακρόπολη πηγαίνουμε στο εσωτερικό φρούριο, στο Ιτς Καλέ. Στο βάθος αριστερά υψώνεται το Φετιχιέ Τζαμί δίπλα στο οποίο βρίσκεται η μαρμάρινη βάση του οικογενειακού τάφου του Αλή Πασά όπου είναι θαμένο το ακέφαλο κορμί του και η γυναίκα του Εμινέ. Δεξιά από το Βυζαντινό Μουσείο, τα ερείπια από το χαρέμι του Αλή Πασά και ο πύργος του Βοημούνδου.
στον τάφο του Αλή-Πασά ...
τα αγόρια μας βρήκαν νέο παιχνίδι...
Αφήνουμε το κάστρο των Ιωαννίνων γεμάτοι εικόνες και συνεχίζουμε τη βόλτα μας δίπλα στη λίμνη και προς το κέντρο της πόλης. Η πρώτη μέρα της εκδρομής οδεύει προς το τέλος και ετοιμαζόμαστε για επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και βραδυνή ξεκούραση.
Το πρωϊ της Παρασκευής, δεύτερη μέρα εκδρομής, περίπου στις 10 πμ αναχωρούμε για τα Ζαγοροχώρια. Το Ζαγόρι, από τη σλαβική φράση za-gora που σημαίνει η περιοχή πίσω απο τα βουνά, είναι ένα σύμπλεγμα 46 συνολικά χωριών-κοινοτήτων. Εμείς κατευθυνόμαστε προς το Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου που φημίζεται για τη σπάνια ομορφιά του με εναλλαγές φυσικού τοπίου, γραφικά χωριά με πέτρινα σπίτια και πυκνά δάση με άγρια ζωή που συνθέτουν ένα πάζλ εικόνων απαράμιλλης ομορφιάς. Διασχίζουμε το χωριό Βίτσα και φτάνουμε στοΜονοδέντρι με τα πετρόκτιστα αρχοντικά και θέα το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου, ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια του κόσμου με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων -μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας- που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη. Ο δρόμος μας μέσα από το χιονισμένο "πέτρινο δάσος" μας οδηγεί στα "θεόκτιστα"δίνοντάς μας τη δυνατότητα να θαυμάσουμε κάτι μοναδικό αποτυπώνοντάς το σε μια αναμνηστική φωτογραφία!
στο "πέτρινο" δάσος...
Η επιστροφή μας προς τη πόλη των Ιωαννίνων ξεκινά. Απολαμβάνουμε ξανά έναν περίπατο στα σοκάκια της παλιάς πόλης και νωρίς το απόγευμα καταλήγουμε στο μώλο για να επιβιβαστούμε στα καραβάκια της λίμνης που θα μας οδηγήσουν στο νησάκι των Ιωαννίνων.
στο καραβάκι για το νησάκι της λίμνης...
Καθώς πλέουμε στα νερά της λίμνης Παμβώτιδας ανακαλούμε στη μνήμη μας την ιστορία της κυρά Φροσύνης και μέσα σε λίγα λεπτά φτάνουμε στο προορισμό μας. Βαδίζουμε στα γραφικά γεμάτα ομορφιά σοκάκια του νησιού και φτάνουμε στο Μουσείο-Σπίτι του Αλή Πασά το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, προσωπικά αντικείμενα του Αλή Πασά, όπως έγγραφα και τη στολή της κυρά Βασιλικής. Καθώς σκοτεινιάζει σιγά-σιγά η επιστροφή μας για τη πόλη ξεκινά με προορισμό το ξενοδοχείο μας για τη βραδυνή μας ξεκούραση.
στο σπίτι του Αλή-Πασά...
στο μουσείο του Αλή-Πασά...
Το πρωϊνό του Σαββάτου, τρίτη μέρα εκδρομής, αναχωρούμε για το Σπήλαιο Περάματος, μόλις 4χλμ έξω από το κέντρο των Ιωαννίνων. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στο εσωτερικό του λόφου Γκορίτσα μέσα σε μια έκταση 14.800 τμ που το κατατάσσουν στα μεγαλύτερα σπήλαια των Βαλκανίων. Το μήκος της διαδρομής είναι 1.700 μέτρα, ενώ μόνο τα 1.100 μέτρα είναι προσβάσιμα και η βόλτα διαρκεί περίπου 45 λεπτά μέσα σε ένα από τα θάυματα που μόνο η φύση μπορεί να δημιουργήσει. Μέσα σε 19 μικρές και μεγάλες αίθουσες συναντάμε σταλακτιτικούς και σταλαγμιτικούς σχηματισμούς, εντυπωσιακούς χρωματισμούς και φαντασμαγορικούς θόλους. Ένα από τα ξεχωριστά σημεία είναι η "αίθουσα του σταυρού" όπου φαίνεται σα να έχει τοποθετηθεί σε ένα μικρό ιερό το πέτρινο σύμβολο του Χριστιανισμού.
κατά την επιστροφή μας από το νησάκι...
Σάββατο πρωϊ με φόντο το ξενοδοχείο...
το εσωτερικό του σπηλαίου...
μετά από 164 σερί σκαλιά, τα παιδιά "τα παίξανε"...
Η επιστροφή μας προς την πόλη των Ιωαννίνων ξεκινά για μια τελευταία διαδρομή μέσα από αυτή για να ακολουθήσει στη συνέχεια το ταξίδι της επιστροφής στα Αθίκια. Ήταν μια πραγματικά όμορφη εμπειρία για όλους σε μια πόλη με έντονη ιστορική κι πολιτιστική αξία, τα Ιωάννινα.
Το άρθρο έγραψε η καθηγήτρια Αγγλικών του Γυμνασίου μας, κα. Δακίδη Βίκυ
πηγή : http://gym-athik.kor.sch.gr/autosch/joomla15/index.php/-2013-2014/91--2013-2014/139--6-8-2014
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου