Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΙΚΙΩΝ

           Γυμνάσιο Αθικίων Αρχική Σελίδα !!!        


ΑΠΟΦΑΣΗ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΣΗΣ Ν.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
αρ. πρωτ 4056/28-3-2013


Ορίζουμε ότι οι απόφοιτοι των παρακάτω Δημοτικών Σχολείων   Κορινθίας εγγράφονται
 στα κατωτέρω Γυμνάσια , ως εξής:
Οι απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου Αλμυρής: Εγγράφονται κατά την επιθυμία τους ή στο Γυμνάσιο Αθικίων ή στο Γυμνάσιο Ισθμίας.
Οι απόφοιτοι του Δημοτικού Σχολείου Σολομού: Εγγράφονται  κατά την επιθυμία τους ή στο
   Γυμνάσιο Αθικίων ή σε Γυμνάσιο  της Κορίνθου.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΙΚΙΩΝ


Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων  του Γυμνασίου Αθικίων σε έκτακτη συνεδρίαση του, σήμερα 29-3-2013 με θέμα το έγγραφο 4056/28-3-2013 της Δ/θμιας  Εκπαίδευσης, για χωροταξική κατανομή των μαθητών Αλμυρής και Σολωμού διαπιστώνει τα εξής:
1.       Την ευκολία για καταστρατήγηση των νόμων εν ονόματι τοπικών και μικροπολιτικών συμφερόντων.
2.       Την ολιγωρία και την ανεπάρκεια των αυτοδιοικητικών παραγόντων να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την Χωροταξική Κατανομή αποφοίτων μαθητών Δημοτικών Σχολείων Αλμυρής και   Σολομού.
3.       Την ασυνέπεια του Διευθυντή Δ/θμιας  Εκπαίδευσης κ. Βασ. Σαμαρά για την δέσμευση του ενώπιον του Προέδρου και του Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Αθικίων στις 11-3-2013, για πρωτοβουλία του μέσα στο Μάρτιο, να καλέσει τους Γονείς των μαθητών της ΣΤ ΄τάξης  του Δημοτικού Σχολείου Σολομού παρουσία των Δ/ντη  Πρ/θμιας Εκπαίδευσης κ. Παπαδογιωργάκη, των Δ/ντων Δημοτικού Σχολείου Σολομού και Γυμνασίου Αθικίων  και  τέλος τα Δ.Σ των Συλλόγων Γονέων και να τους εξηγήσει τα πλεονεκτήματα όπως  δήλωσε του Γυμνασίου Αθικίων.
4.       Την εξαφάνιση του κ. Σαμαρά { απουσιάζει, είναι σε σύσκεψη } παρά τις αλλεπάλληλες  τηλεφωνικές κλήσεις  του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Αθικίων.
5.       Την πρόθεση, όπως διαφαίνεται { μακάρι να κάνουμε λάθος } της συρρίκνωσης του Γυμνασίου Αθικίων.
Σας πληροφορούμε, ότι οι μεσοβέζικες λύσεις που προτείνεται του 50-50 είναι αντίθετες των νόμων και αρνείστε κύριοι να πάρετε ξεκάθαρη θέση για την  χωροταξική κατανομή των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, Αλμυρής και Σολωμού.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που κλείσει το Γυμνάσιο Αθικίων , θα στείλουμε όπως προτείνεται άλλωστε τα παιδιά μας  στα Γυμνάσια της Κορίνθου !!!*
*Υ.Γ   Δυστυχώς,  η λέξη αποκέντρωση και στήριξη της περιφέρειας είναι άγνωστη για εσάς . Έχετε συνηθίσει φαίνεται  στη  συγκέντρωση παιδιών σε τάξεις κλουβιά !!!

                                                                             το Δ.Σ  

το πλήρες κείμενο :

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΟΝΕΩΝ  ΚΑΙ                          ASSOCIATION OF PARENTS
        ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                                                 AND GUARDIANS
   ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΙΚΙΩΝ                                      SCHOOL  ΑΤΗΙΚΙΟΝ
e-mail:  s.g.k.gumn.athik@gmail.com                     e-mail:  s.g.k.gumn.athik@gmail.com
τηλ. επικοινωνίας: 6946322862                               tel.communications:6946322862
τηλ. Γυμνασίου: 2741039445                                   school  phone : 2741039445                      


                                                                                                 Αθίκια  21-3-2013
                                                                                                Αρ. Πρωτοκ: 109
                      Προς: τον κ.Περιφερειακό Δ/ντή Π/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπ/σης Π. Μισθό,
                                τον κ. Δήμαρχο Κορίνθου Α.Πνευματικό,
                                τον κ. Αντιδήμαρχο Κορίνθου Δ/Δ Σαρωνικού Γ. Φαρμάκη,
                                τον κ. Πρόεδρο Δημοτ. Επιτρ. Παιδείας Π. Δράκο,
                                τους Δημ. Συμβούλους Π. Λέκκα, Σ. Τόγια, Η. Χρηστάκη,
                                τον κ. Δ/ντη Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ν. Κορινθίας,
                                τον κ. Δ/ντη  Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Ν. Κορινθίας.    
                      Κοιν : τον κ. Δ/ντη Γυμνασίου Αθικίων




Θέμα:  ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ  ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΘΙΚΙΩΝ, ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ Δ/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΣΗΣ Ν.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ  με αρ. πρωτ 4056/28-3-2013

Το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων  του Γυμνασίου Αθικίων σε έκτακτη συνεδρίαση του, σήμερα 29-3-2013 με θέμα το έγγραφο 4056/28-3-2013 της Β/θμιας  Εκπαίδευσης, για χωροταξική κατανομή των μαθητών Αλμυρής και Σολωμού διαπιστώνει τα εξής:
1. Την ευκολία για καταστρατήγηση των νόμων εν ονόματι τοπικών και μικροπολιτικών συμφερόντων.
2. Την ολιγωρία και την ανεπάρκεια των αυτοδιοικητικών παραγόντων να πάρουν ξεκάθαρη θέση για την Χωροταξική Κατανομή αποφοίτων μαθητών Δημοτικών Σχολείων Αλμυρής και   Σολομού.
3. Την ασυνέπεια του Διευθυντή Δ/θμιας  Εκπαίδευσης κ. Βασ. Σαμαρά για την δέσμευση του ενώπιον του Προέδρου και του Γραμματέα του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Αθικίων στις 11-3-2013, για πρωτοβουλία του μέσα στο Μάρτιο, να καλέσει τους Γονείς των μαθητών της ΣΤ ΄ τάξης  του Δημοτικού Σχολείου Σολομού παρουσία των Δ/ντη  Πρ/θμιας Εκπαίδευσης κ. Παπαδογιωργάκη, των Δ/ντων Δημοτικού Σχολείου Σολομού και Γυμνασίου Αθικίων  και  τέλος τα Δ.Σ των Συλλόγων Γονέων και να τους εξηγήσει τα πλεονεκτήματα όπως  δήλωσε του Γυμνασίου Αθικίων.
4. Την εξαφάνιση του κ. Σαμαρά { απουσιάζει, είναι σε σύσκεψη } παρά τις αλλεπάλληλες  τηλεφωνικές κλήσεις  του Προέδρου του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Αθικίων.
5. Την πρόθεση, όπως διαφαίνεται { μακάρι να κάνουμε λάθος } της συρρίκνωσης του Γυμνασίου Αθικίων.
Σας πληροφορούμε, ότι οι μεσοβέζικες λύσεις που προτείνεται του 50-50 είναι αντίθετες των νόμων και αρνείστε κύριοι να πάρετε ξεκάθαρη θέση για την  χωροταξική κατανομή των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, Αλμυρής και Σολωμού.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που κλείσει το Γυμνάσιο Αθικίων , θα στείλουμε όπως προτείνεται άλλωστε τα παιδιά μας  στα Γυμνάσια της Κορίνθου !!!*
*Υ.Γ   Δυστυχώς,  η λέξη αποκέντρωση και στήριξη της περιφέρειας είναι άγνωστη για εσάς . Έχετε συνηθίσει φαίνεται  στη  συγκέντρωση παιδιών σε τάξεις κλουβιά !!!



                                                             για το Δ.Σ
  ο  Πρόεδρος                                                                                        ο Γραμματέας
 ΜΙΧ. ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ                                                                                  Ι. ΝΙΚΑΣ 





Σχολικοί Αγώνες Στίβου 2013

 

Διεξήχθησαν σήμερα στο Θώδειο Στάδιο Λουτρακίου οι Σχολικοί αγώνες στίβου για το 2013.
  Μαζική η προσέλευση μαθητών στις κερκίδες του Σταδίου για να εμψυχώσουν τους συμμαθητές τους που αγωνιζόντουσαν στα διάφορα αθλήματα του στίβου. 
  Το γυμνάσιο Αθικίων δυστυχώς είχε την μικρότερη εκπροσώπηση από μαθητές που συμμετείχαν στους σχολικούς αγώνες στίβου,απ΄όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Κορινθίας. Συγκεκριμένα οι μαθητές Οικονόμου Κατερίνα και Ποντικάκης Παναγιώτης έλαβαν μέρος, η μεν Κατερίνα στο αγώνισμα ταχύτητας των 80m, όπου και κατέλαβε πανηγυρικά την πρώτη θέση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την συμμετοχή της στους Πανπελοποννησιακούς αγώνες. Αντίθετα ο Παναγιώτης παίρνοντας μέρος στα 150m, μετά από ένα όχι τόσο καλό ξεκίνημα  τερμάτισε 7ος .
Ως Σύλλογος Γονέων δίνουμε θερμά συγχαρητήρια  στους δύο μαθητές του Γυμνασίου μας, για την εκπροσώπηση και την αγωνιστικότητα τους  και τους ευχόμαστε κάθε επιτυχία και στο μέλλον.
  Τέλος καλούμε όλους τους μαθητές να δραστηριοποιηθούν σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για να μπορούμε να χαρούμε επιτυχίες και στο μέλλον.

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Νέοι, τα μεγάλα θύματα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα



Μείωση στο χαρτζιλίκι και το μισθό τους, περικοπές στις εξόδους και λιγότερα χρήματα για τις προσωπικές τους αγορές είναι ο αντίκτυπος που έχει η οικονομική κρίση στους νέους. Σύμφωνα με έρευνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “ΝΕΟΙ”, το 33,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και έχει αλλάξει αρκετά τον τρόπο διάθεσης των χρημάτων του.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της επίκουρης Καθηγήτριας, Εφαρμοσμένης Στατιστικής & Εκπαιδευτικής Έρευνας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ελένης Τσακιρίδου. Διεξήχθη σε δείγμα 1570 νέων, ηλικίας 22 έως 30 ετών από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων εργάζονται κυρίως στον ιδιωτικό τομέα και έχουν μηνιαίο από 600 έως 1200 ευρώ.
No money….no honey
Από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει ότι το 30% των συμμετεχόντων έχει υποστεί μείωση στο χαρτζιλίκι του ή το μισθό του, με αποτέλεσμα να μειώνει και σε μεγάλο βαθμό τις εξόδους του. Τα χρήματα που ξοδεύουν σήμερα, ελέω οικονομικής κρίσης, οι νέοι είναι μετρημένα, ενώ όπως προκύπτει το 26% έχει ελαττώσει τον προϋπολογισμό κάθε εξόδου.
Οι προσωπικές αγορές δεν έχουν μείνει αλώβητες καθώς το 62% των νέων δηλώνει πως διαθέτει πολύ λιγότερα χρήματα από πριν για τις προσωπικές του αγορές. “Μαχαίρι” όμως έβαλαν οι νέοι και στα χρήματα που ξόδεψαν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές ενώ η κρίση επηρέασε τη διάρκεια και τον τόπο των διακοπών τους. Σχεδόν οι μισοί μάλιστα έχουν αρχίσει τις παλιές, καλές συνήθειες της... αποταμίευσης.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας η κρίση έχει επηρεάσει την αύξηση στο χαρτζιλίκι κατά 16% , την αύξηση στο μισθό σε ποσοστό 22% , την εύρεση εργασίας κατά 54%, τη διατήρηση της υπάρχουσας εργασίας κατά 28% και κατά 17% τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης και τους υπάρχοντες οικονομικούς πόρους.
Η οικονομική κρίση αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης στα νεανικά πηγαδάκια, ενώ τα ηνία στην ενημέρωση των νέων για το πρόβλημα κατέχει το διαδίκτυο σε ποσοστό 25%.
Η κ. Ελένη Τσακιρίδου, Επίκ. Καθηγήτρια, Εφαρμοσμένης Στατιστικής & Εκπαιδευτικής Έρευνας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευση, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας επισημαίνει: «Οι νέοι δηλώνουν ότι έχουν επηρεαστεί αρκετά από την οικονομική κρίση και έχουν αλλάξει τον τρόπο διάθεσης και διαχείρισης των χρημάτων τους. Ο μόνος τομέας που ακόμη δεν έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση είναι οι εβδομαδιαίες τους έξοδοι. Ωστόσο, έχουν μειώσει το ποσό που διαθέτουν για τις προσωπικές τους αγορές και για τις διακοπές τους και έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη διαδικασία ιεράρχησης των αναγκών τους, προκειμένου να εξοικονομούν χρήματα. Οι νέοι θεωρούν ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους νέους άλλων χωρών και φαίνονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.»
Η ανεργία πλήττει τους νέους
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΜΚΟ “ΝΕΟΙ”, Άννα Ευθυμίου υπογραμμίζει πως «Οι νέοι είναι τα θύματα της ανεργίας αλλά και της κρίσης γενικότερα. Αυτό αποτυπώνεται και στη χώρα μας, όπου η κρίση στην ελληνική οικονομία πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 15- 29 ετών. Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 25% για το 2010, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον είναι παντελώς αβέβαιο και απαισιόδοξο. Το ίδιο απογοητευτικό φαινόμενο επικρατεί και στους μισθούς.
Η εργασιακή, λοιπόν, ανασφάλεια σε συνδυασμό με την ακρίβεια έχουν ως συνέπεια να κρατούν όλο και περισσότερους νέους στο πατρικό τους σπίτι. Κι ενώ για κάποιους το επόμενο βήμα της ανεξαρτησίας φαντάζει μακρινό όνειρο, κάποιοι άλλοι το τόλμησαν αλλά τα ακριβά ενοίκια, οι λογαριασμοί και οι χαμηλοί μισθοί τους ανάγκασαν να το ξανασκεφτούν και να γυρίσουν στη σιγουριά της οικογενειακής εστίας. Επίσης, βλέπουμε την πατρίδα μας να χάνει το πιο πολύτιμο και παραγωγικό της κομμάτι· τους νέους της, οι οποίοι ως άριστα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες και θα διαπρέπουν εκεί».
Επιμέλεια: Βαγγέλης Στολάκης, ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης

Έφηβοι και γονείς


Οι έφηβοι στην σημερινή κοινωνία ωριμάζουν πολύ αργά. Και αυτό γιατί οι νέοι σήμερα ακολουθούν μια μακρόχρονη Πανεπιστημιακή εκπαίδευση ή γιατί πολλοί απ’ αυτούς επαναπαύονται στην τσέπη των γονιών τους. Την οικογένεια, με ξεκάθαρα λόγια, που σήμερα λειτουργεί ανάμεσα σε δυο είδη σχέσεων. Τις υπερπροστατευτικές σχέσεις και τις σχέσεις αδιαφορίας. Όποιο όμως κι αν είναι το είδος της σχέσης, οι γονείς δε μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αν δε βρουν τη μέση οδό για να προστατεύσουν τα παιδιά τους με το να ασκούν κάποιον έλεγχο και να βάζουν όρια.
Ανάμεσα τώρα, στα μέλη της οικογένειας, πολλές φορές διαπιστώνουμε ότι αναπτύσσονται συμμαχίες, άλλοτε κρυφές, άλλοτε φανερές. Πράττουν σωστά? Οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να διατηρούν την ισορροπία, ανατρέποντας τις συμμαχίες και τηρώντας κοινή γραμμή.
Πολλοί ερευνητές της συμπεριφοράς των εφήβων μιλούν για συστηματική “άρνηση” των νέων για ο,τιδήποτε τους συμβουλεύουν οι γονείς και για την απομάκρυνσή τους από το οικογενειακό περιβάλλον. Και αυτό, γιατί οι γονείς πολλές φορές καταφεύγουν σε “μονόλογο” επιβάλλοντας τις δικές τους αξίες και ιδανικά. Τότε ο έφηβος τους απορρίπτει, δείχνει να μην τους εκτιμά και τους ειρωνεύεται. Άλλοτε πάλι επαναστατεί, επίμονα και σκληρά. Πολλοί γονείς, που δεν είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτές τις αλλαγές, απογοητεύονται, πιστεύουν πως “έχασαν” το παιδί τους αφού αποτύγχανε στην αγωγή του. Πρέπει να προσπαθούν να δουν τα πράγματα μέσα από τα μάτια τους. Αν το κάνουν αυτό θα ανακαλύψουν ότι πίσω από κάθε άρνηση βρίσκεται κάτι άλλο που προσπαθεί να πει το ίδιο. Είναι αλήθεια πως μερικοί από τους εφήβους έχουν περισσότερη δυσκολία στην αντιμετώπισή τους από τους γονείς, από μερικούς άλλους. Και είναι επίσης λογικό οι γονείς να μην είναι οι μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτόν το χαρακτήρα των παιδιών τους. Αν οι γονείς θέλουν τον έφηβο να φέρεται ως ώριμος άνθρωπος, πρέπει να του φερθούν ως ώριμο άτομο. Η ψυχραιμία και η ηρεμία είναι τα βασικά κλειδιά για κάθε δύσκολη κατάσταση. Το ίδιο χρειάζεται να συμβαίνει και μέσα στο σχολικό του περιβάλλον και στην κοινωνία που ζει.
Στην εκπαίδευση, στη σχέση του με τους καθηγητές, οι γονείς δεν παίζουν πάντοτε το σωστό ρόλο, αφού πολλές φορές υποτιμούν τον καθηγητή ή και ο ίδιος ο καθηγητής προβάλλεται σαν θεός, αλάνθαστος και τιμωρός χωρίς βέβαια να αποκλείονται περιπτώσεις φωτισμένων εκπαιδευτικών. Ακόμη, το σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων οδηγεί τους νέους σε ανταγωνιστικότητα και όχι σ’ εκείνη την ωραία σχολική φιλία, εφ’ όσον πολλοί από αυτούς εύχονται την αποτυχία των φίλων, για τη δική τους επιτυχία στις σπουδές.
Ο έφηβος στην ουσία ζητά από τους γονείς το “παράδειγμα” για να ακολουθήσει. Ζητά “πρότυπα” για να ταυτισθεί, αποδοχή, φιλικότητα και κατανόηση δίχως κατάργηση ρόλων και ορίων. Επίσης οι γονείς είναι ανάγκη να μη βγάζουν όλα τα απωθημένα της συζυγικής τους ζωής στην επιφάνεια, κατά την εποχή της εφηβείας των παιδιών τους. Όταν η σχολική απόδοση των παιδιών περιορίζεται ή αυτά αρχίζουν τις νυκτερινές εξόδους, οι γονείς πρέπει να τηρήσουν κοινή πορεία απέναντί τους. Όχι ο ένας ενδοτικός και ο άλλος κατηγορηματικός. Αν οι έφηβοι καταφεύγουν σε εξεζητημένο ντύσιμο, αν ζητούν μεγάλο χαρτζιλίκι, αν παρασύρονται από κακές παρέες, οι γονείς να συνεργάζονται μαζί τους ή να ζητούν τη βοήθεια ειδικών, ώστε να προλαβαίνουν και όχι να θεραπεύουν καταστάσεις. Όμως και τα παιδιά πρέπει να προσέχουν τη συμπεριφορά τους απέναντι στους γονείς, να καταλάβουν και να γίνουν όσο γίνεται συνεργάσιμα, γιατί κανείς στον κόσμο αυτό δε θα πονέσει όσο ένας γονιός, όταν το παιδί του πάθει και το παραμικρό στη ζωή του.
Αφού, λοιπόν, υπογραμμίστηκε η βαρύνουσα σημασία που έχει για τον έφηβο η αίσθηση ότι γίνεται αποδεκτός από τα άλλα παιδιά και ότι ανήκει κάπου, θα ήταν πολύ σημαντικό και αποδοτικό να αναφέρουμε προτάσεις για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς, πώς  πρέπει να συμπεριφερθούν, ώστε να κερδίσουν τους εφήβους και να  γίνουν φίλοι τους.
Το πρώτο βήμα  είναι να φέρονται στους εφήβους, όπως ακριβώς θα φέρονταν στους φίλους τους. Να τους αντιμετωπίζουν ως νεαρούς ενήλικες και όχι ως μωρά. Να τους σέβονται και να τους υπολογίζουνε. Να συζητάνε μαζί τους, να ακούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, να δείχνουν κατανόηση, να τους μιλούν, να τους  ενθαρρύνουν, να είναι ειλικρινείς μαζί τους ακόμη κι όταν διαφωνούν. Να εκθέτουν  τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους στα  παιδιά  για  όσα  λένε ή κάνουν οι έφηβοι. Να έχουν ανοιχτές τις γραμμές της επικοινωνίας. Βασική όμως προϋπόθεση της  καλής  επικοινωνίας  είναι  να δεχτούν οι  γονείς  τον  έφηβο όπως  είναι, με όλα  του  τα λάθη. Ένας καλός λόγος για κάτι καλό που έκανε  το παιδί ή ένα μπράβο, μετράνε πολύ γι ‘αυτό. Επίσης, όταν ο γονιός ζητήσει τη  γνώμη του για κάτι που το ξέρει το παιδί καλά ή το κάνει καλά, ο έφηβος νιώθει ότι τον υπολογίζουνε και τον εκτιμάνε μέσα στην οικογένεια.
Ένα δεύτερο στοιχείο που πρέπει να προσέξουν και να φροντίσουν οι γονείς είναι να μάθουν στα παιδιά να γίνονται ανεξάρτητα και να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες ευθύνες για τις πράξεις τους, πολύ πριν μπουν στην εφηβεία. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς που αποφασίζουν αυτοί αντί για τα παιδιά τους, δεν τα  προετοιμάζουν να αντιμετωπίσουν την ίδια τη ζωή. Οι γονείς είναι ανάγκη να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους, τα συναισθήματά τους, τις απόψεις και τις προσδοκίες τους. Πρέπει να  είναι σταθεροί στις θέσεις τους αλλά με ανθρωπιά, κατανόηση και καλοσύνη για τον έφηβο.
Το τρίτο βήμα είναι όταν  οι έφηβοι συμπεριφέρονται  με τρόπο αντικοινωνικό  ή ενοχλητικό τότε  οι γονείς πρέπει να  προσπαθήσουνε  να  ανακαλύψουνε τον κρυφό σκοπό της αρνητικής συμπεριφοράς που μπορεί να είναι: 1)Να τραβήξει την προσοχή του γονιού 2)να επιδείξει δύναμη 3)να εκδικηθεί 4)να επιδείξει ανικανότητα. Εδώ ο ενήλικας θα πρέπει να ενθαρρύνει κάποια ένδειξη θετικής συμπεριφοράς του εφήβου όσο μικρή κι αν είναι αυτή.
Το τέταρτο στοιχείο αναφέρεται στο ό,τι οι γονείς επηρεάζουν θετικά τους εφήβους, όταν συγκεντρώνουν την προσοχή τους στα θετικά  τους σημεία, στη θετική τους συμπεριφορά. Όταν οι γονείς συγκεντρώνουνε την προσοχή τους στις δυνάμεις που βρίσκονται μέσα στον έφηβο, στα χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη μοναδικότητα της προσωπικότητάς τους, τότε θα  εκτιμήσουνε τον έφηβο ως άτομο και εκείνος θα  αισθανθεί  σίγουρος και για τη θέση του στην οικογένεια και για τον εαυτό του.
Το πέμπτο βήμα είναι ό,τι ο  έφηβος μπορεί ακόμη  να  διδαχτεί  πολλά, όταν  μάθει να υπολογίζει τις λογικές συνέπειες των πράξεων του. Όταν οι γονείς  παραιτηθούν από το  ρόλο του κριτή ή του Αφεντικού, τότε ο έφηβος μπορεί να  γνωρίσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς του. Έτσι θα   αντιμετωπίσει τα λάθη  του  ως  ευκαιρίες  μάθησης  και  όχι  ως  τραγωδίες.
Το έκτο βήμα αναφέρεται στο ό,τι  ο έφηβος  εντυπωσιάζεται  και  επηρεάζεται πολύ περισσότερο από το παράδειγμα  των  γονιών  παρά  από  τα  λόγια  τους. Οι γονείς λειτουργούν ως πρότυπα για τα παιδιά. Η μίμηση αποτελεί έναν πολύ  πετυχημένο  τρόπο  για  μάθηση. Έτσι  οι  γονείς  επιβάλλεται  να  εφαρμόσουν αυτοί  πρώτοι όσα ζητούν από τα παιδιά τους να κάνουν. Σεβασμό, κατανόηση, συνεργασία είναι αυτά που πρέπει να προσφέρουν οι  ενήλικες στους εφήβους για να μπορέσουν  και οι έφηβοι να τα προσφέρουν στους  μεγάλους.
Ένα τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό βήμα για να υπάρχει ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή είναι να μοιράζονται τα νέα της ημέρας γονείς και παιδιά. Με μια συνάντηση εκτός του σπιτιού για καφέ θα δημιουργήσουν ένα κλίμα φιλίας ανάμεσα τους. Ο έφηβος θα αισθανθεί ότι συμπεριλαμβάνεται στα οικογενειακά θέματα και υπολογίζεται πολύ η γνώμη του. 
Μια χρυσή συμβουλή: ο τρόπος που οι γονείς συμβουλεύουν ή ενθαρρύνουν το παιδί τους, είναι πολύ σημαντικός, τόσο για την σχέση τους μαζί του, όσο και για την ανάπτυξή του. Η γενική αρχή, όμως, να αποφύγουν τα σφάλματά τους είναι βασισμένη στην πραγματική προσπάθειά τους να ακούσουν προσεχτικά και να κατανοήσουν τι αισθάνεται και τι θέλει ο νέος. Έτσι, θα μπορούν να τον συμβουλέψουν και να του μιλήσουν, αποφεύγοντας τις υπερβολές, που έρχονται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι έφηβοι.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου !!!

           Γυμνάσιο Αθικίων Αρχική Σελίδα !!!                        







Την Παρασκευή    22-03-2013 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η καθιερωμένη γιορτή για την 25η Μαρτίου 1821 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Την ευθύνη και την οργάνωση της γιορτής είχε η φιλόλογος κα Γκολέμη Μαρία. Παρουσιάστηκαν σκέτς και ποιήματα ενώ μέ την βοήθεια πολυμεσικής παρουσίασης αναγνώστηκε και παρουσιάστηκε το χρονικό της εξέγερσης του 1821.



Κυριακή 24-03-2013 αντιπροσωπεία μαθητών του Γυμνασίου μας, πήραν μέρος ντυμένοι με παραδοσιακές στολές στην περιφορά της εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. 







Ενώ παράλληλα μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου που μετέχουν στη Εθελοντική Πυρασφάλεια συνόδευσαν και αυτοί,την περιφορά της εικόνας. 








 Δευτέρα 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η δοξολογία στον κεντρικό ναό των Αθικίων και στην συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στο ηρώο προς τιμή και δόξα των αγωνιστών του 1821.
 Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του γυμνασίου κος Παπαχριστοδούλου Εμμανουήλ.


Η καθιερωμένη παρέλαση έλαβε μέρος στην κεντρική λεωφόρο των Αθικίων υπο το βλέμμα των επισήμων και πλήθους κόσμου που συγκεντρώθηκε για να θαυμάσει την περήφανη νεολαία του τόπου μας!                 

   

            






Τέλος το Δ.Σ του Συλλόγου  Γονέων του Γυμνασίου θέλει να ευχαριστήσει την επιτροπή Πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Αθικίων, για την τεχνική υποστήριξη, τόσο στα κρούστα όσο και την παραχώρηση της μικροφωνικής για την ηχητική κάλυψη του θεατρικού της 22-03-2013.
























Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αποκριάτικες Εκδηλώσεις 2013 !!!

           Γυμνάσιο Αθικίων Αρχική Σελίδα !!!                         



  Ολοκληρώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με την παρέλαση των αρμάτων και το Γαϊτανάκι που έγιναν στη κεντρική πλατεία του χωρίου μας.
  Η Επιτροπή Πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Αθικίων Ε. Διδασκάλου συνεπής για άλλη μια φορά οργάνωσε και φέτος τα Κούλουμα με την Παραδοσιακή Φασολάδα και τα νηστίσιμα εδέσματα και το Αθικιώτικο Καρναβάλι που κατέληξε με παραδοσιακούς χορούς !!!
  Οι μαθητές του Γυμνασίου μας, από τις 9 Μάρτη, μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα οργάνωσαν ή συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις.
  Το αξιοσημείωτο είναι ότι μετείχαν στην παρέλαση και με δικό τους άρμα το οποίο κατασκεύασαν με μεγάλη ομαδικότητα και πολύ μεράκι. 
 Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού θέλει να ευχαριστήσει εκ μέρους του Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και της Επιτροπής Πολιτισμού, όλους τους μαθητές του Γυμνασίου και όχι μόνο για την συμμετοχή τους στις Αποκριάτικες Εκδηλώσεις !!!
                                     Video πατήστε εδώ !!!

                                 

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Η Επιτροπή Πολιτισμού του Πνευματικού Κέντρου Αθικίων { Ε. Διδασκάλου } καλεί όλους τους νέους και νέες στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου σε ένα τρελό Πάρτι ρεφενέ !!!
Το Σάββατο 16 Μάρτη 2013 στις 9:00 μ.μ
Φίλε, Φίλη βάλε την στολή σου, πάρε την παρέα σου, φέρε την συνεισφορά σου { αναψυκτικό, ποτό, φαγητό } και έλα να διασκεδάσουμε σε ρυθμούς Latin και όχι μόνο !!!


Θα είμαστε όλοι εκεί !!! 





Καθαρά Δευτέρα 18 Μάρτη 2013 γιορτάζουμε τα Κούλουμα στα Αθίκια Κορινθίας στις 12 το μεσημέρι σερβίροντας την Παραδοσιάκη Φασολάδα και σαρακοστιανά συνοδεύοντας τα με καλό κρασί !!!
Το μεσημέρι στις 14:30 θα γίνει η Παρέλαση των Αποκριάτικων αρμάτων με την συμμετοχή όλων των φορέων του χωριού μας !!!

ΝΑ ΕΊΣΤΕ ΌΛΟΙ ΕΚΕΙ  !!!

 

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Εκδήλωση κατά της σχολικής βίας (06-03-2013)

Γυμνάσιο Αθικίων Αρχική Σελίδα !!!




      Την Τετάρτη 6 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου μας εκδήλωση με θέμα "Σχολικός εκφοβισμός - αιτίες. συνέπειες, τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης". Για τον σκοπό αυτόν διατέθηκαν οι τελευταίες 3 ώρες από το ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου.Προβλήθηκαν βίντεο στα οποία αναγνωρίσιμες προσωπικότητες ανέλυσαν τα δικά τους βιώματα από την σχολική τους ζωή σε σχέση με τον σχολικό εκφοβισμό. Παράλληλα επιστήμονες (παιδοψυχολόγοι) ανέλυσαν τους 3 τύπους των μαθητών που συμμετέχουν δηλαδή το θύμα, τον θύτη και τους παρατηρητές. Αναζητήθηκαν και συζητήθηκαν οι αιτίες του φαινομένου, οι συνέπειες και ως προς τα 3 μέρη, καθώς και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης του εντός της σχολικής κοινότητας (ομάδα διαμεσολάβησης μαθητών κ.α.).
          Η όλη δράση δεν περιορίστηκε σε απλή παρουσίαση των γεγονότων και των ιδεών αλλά χαρακτηρίστηκε καθ’ όλη την διάρκεια της από ενεργητική συμμετοχή των μαθητών με ζωηρό διάλογο και καταιγισμό ιδεών. Η εκδήλωση δημιούργησε κλίμα σεβασμού και εμπιστοσύνης μέσα στην σχολική κοινότητα και ήταν έντονο το αίσθημα της ικανοποίησης των μαθητών από την ενεργή τους συμμετοχή στην συζήτηση. 
06032013145

06032013151

αναρτήθηκε από τον Καθηγητή Πληροφορικής κ. Χρ. Καραγιάννη.